Halvvantar

image

Lagom till vårvärmen och kursen i Dala-Floda blev jag färdig med mina tvåändsstickade halvvantar.

image

Mudden har jag dekorerat med krusmaskor och uppläggningen samt vristen är markerade med aviga varv.

image

Yttersidan av halvvantarna har små romber stickade enligt krokmönstret o-o, o-o-o, -o-o-, -o- där o betecknar avigmaska och – rät maska med den oanvända träden löpandes på framsidan. Notera att det i varje romb är tre eller fem maskor per varv.

image

Avmaskningen för både tumme och hand har först ett stickat avigt varv för att minska risken för att kanten rullar sig. Dessutom matchar det förstås utseendet på vristbandet!

image

Tummarna är stickade med tumkil (symmetrisk ökning på båda sidor om tre mittmaskor). Som extra dekoration har jag gjort en krok maska (o-o, -o-) innanför tummkilen som en dekorativ kolumn. I övrigt är insidan av halvvantarna odekorerade.

image

Tyvärr minns jag inte vilket garn jag stickat i. Det är z-tvinnad ull men kvaliteten stämmer varken överens med Kampes eller Wålstedts. Kanske är garnet från Ullcentrum? Det är tämligen luddigt i alla fall jämfört med de två tidigare nämnda.

image

Får hoppas att sommaren blir varm nog att halvvantarna behövs först i höst!

image

Bookmark the permalink.

5 Responses to Halvvantar

 1. Gunilla Sjöberg says:

  Så fina vantar! Jag är nybörjare på tvåändstickning och njuter av allt vackert och inspirerande jag hittar. Tack för att du delar med dig.

  • Elisabet says:

   Tack! Lycka till med ditt tvåändsstickande, det är värt mödan att lära sig för resultatet blir så vackert!

 2. Paola rossato says:

  Oh! The gloves….!I am learning this strange (strange for me; I am Italian) technique.
  I have only YouTube as teacher.
  Please, say me: why for this technique is necessary z yarn? It is a mysterious thing for me.
  P. S. The decorative little rings are wonderful.
  Thank you

  • Elisabet says:

   Oh, thank you! Twined knitting is such a wonderful technique and creates the most beautiful texture in the fabric. If you have use a regular s-twined yarn when knitting you are constantly unwinding it when you twine the yarn after every or every other stitch. So, if you are knitting something large or if your yarn i very loosely spun you might get into problem creating a fabric that stretches in strange ways or even breaks more easily. But, if you use a z-twined yarn you are increasing the twining instead out unwinding your yarn when knitting and teining your yarn at the back. So, you can use s-twined yarn but keep in mind and check how the particular yarn you are using behaves! Since twined knitting takes a little more time to knit I always go for a good high quality yarn – compared to the hours spent knitting the cost of the yarn is low! If you want to order z-twined yarn from a Swedish master i. This technique, please write to Karin Kahnlund (she also teaches twined knittiing) https://www.uppstickaren.nu/produkter Good luck with your knitting – and have fun twining!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *